Sistemul Perfect

Sistemul Perfect - Premiera


Piesa de teatru/comedie „Sistemul Perfect” este o adaptare dupa „Sistemul Ribadier”, o savuroasa comedie in trei acte de Georges Feydeau si Maurice Hennequin , interpretata pentru prima data in noiembrie 1892. Tema principala o reprezinta stratagema unui sot de a scapa din casa conjugala, hipnotandu-si sotia.

Regretatul nostru artist și regizor Ion Caramitru si-a dorit sa regizeze aceasta piesa si ca o coincidenta, un alt regizor cu radacini aromane, Toma Enache va pune in scena piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi in tara pentru o alta capodopera „La puce à l'oreille– Puricele in ureche”.

Georges Feydeau (1862 - 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numita La Belle Epoque, cunoscut pentru farsele si vodevilurile sale.

Distributie :

Angèle – Monica Davidescu

Ribadier – Aurelian Temisan

Thommereux – Silviu Biris

Savinet (Sauvignion) – Ovidiu Cuncea

Gusman – Cosmin Vijeu

Sophie – Kira Hagi

Criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansarii –1892), Henry Fouquier, a considerat piesa „poate cea mai solid construita si cu cea mai ingenioasa intriga dintre toate piesele pe care ni le-a oferit Maurice  Feydeau” si ca Feydeau a brodat o farsa cu comedie si fantezie. Un comentariu din aceealsi ziar spunea: „Am vazut, de la un capat la altul al serii, doar fete stralucitoare, ochi frumosi umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiti de atat ras si multe aplauze”.

Dupa moartea lui Feydeau in 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, pana cand interesul pentru ele a reinviat in anii 1940. Le SystèmeRibadier a fost repus in scena in 1963 intr-o productie regizata de Jacques Francois . Revista online „LesArchives du Spectacle”consemneaza ca pana acum s-au jucat 15 productii diferite ale piesei la  Paris si alte orase ale Franței,inclusiv o productie din 2007 la Theatre Montparnasse , care a fost filmata pentru televiziune si alte zeci de adaptari in toata lumea.

De-a lungul timpului, piesa a fost preluata si prezentata cu succes la cele mai de succes teatre din lume.Prima data la Berlin in 1893. O adaptare in engleza, „His Little Dodge” a fost prezentata la Londra in 1896 ruland 81 de reprezentatii. Aceeasi versiune a fost data la New York in anul urmator de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele„Sistemul lui MonsieurRebadier” a fost oferita publicului in SUA, in 1979, cu Roderick Cook ?n rolul lui Ribadier.  O versiune din 2009 cu titlul „WhereThere's a Will”, a fost prezentata intr-un turneu britanic avand semnata regia de marele regizor britanic Sir Peter Reginald Frederick Hall, avand recenzii foarte calduroase. Pana in prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

Ora de incepere : 19.00

Pret bilet : 130 lei ; 110 lei.

Biletele se gasesc pe iabilet.ro; ticketstore.ro si la Agentia de bilete din incinta Casei de Cultura a Sindicatelor.

DIN RESPECT PENTRU ARTISTI ȘI  SPECTATORI !

DUPA INCEPEREA SPECTACOLULUI LOCURILE IȘI PIERD VALABILITATEA.

VA MULȚUMIM PENTRU INȚELEGERE

vezi toate spectacolele