SPARGATORUL DE NUCI

SAINT PETERSBURG CLASSICAL BALLET

 

SPARGATORUL DE NUCI

Balet in 2 acte

 

  

         Libretul: Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor’’

Muzica :  P.I.Ceaikovski

Coregrafia: Marius Petipa , Vasily Vainonen

Scenografia: Evgeniy Gurenco

Director artistic: Andrei Batalov 

CLARA:  Olga Golitsa

PRINTUL:  Denis Nedak

Premiera mondială: 06 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din St.Petersburg.

www.batalov-ballet.ru

"Spărgătorul de nuci" are un loc aparte printre lucrările ulterioare de Ceaikovski; Acesta se află în afară de tradiția genului de balet, unde a aplicat imagini muzicale novatoare.

In diferite versiuni numele personajului principal  este Clara sau  Marie. 

 

ACTUL I

Acțiunea se desfășoară într-un mic orășel din Germania. În casa domnului Stahlbaum domnește atmosfera de sărbătoare din ajunul Crăciunului. Părinții fac ultimele retușuri la pomul de iarnă, așezînd lîngă el cadourile pentru copii. Se aprind beculețele și se deschide ușa. Clara și Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna în cameră. Îi urmează verii și verișoarele cu părinții lor. Copiii se așează în rînd și încep un marș voios.

După dansul adulților vine și unchiul Drosselmeyer, care este nașul micuților Fritz și Clara

Acesta este așteptat cu nerăbdare, căci le aduce copiilor, de fiecare dată, surprize neobișnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. El le-a pregătit un cadou nemaipomenit, un Spărgător de nuci, o păpușă nostimă care cu ușurință sparge nucile. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câștigă disputa, iar Clara izbucnește în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei Spărgătorul de nuci. Fritz îl azvîrle rîzînd și îl strică, în timp ce Clara îl consolează. Între timp s-a făcut tîrziu. Mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara își ia rămas bun de la Spărgătorul "bolnav" și copii se duc la culcare.

După puțin timp Marie se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu și astfel evenimentele acestei seri continuă.

În lumina lunii, pomul de Crăciun, devine tot mai mare, ocupînd o mare parte a camerei. Aici domnește o atmosferă fantastică și misterioasă. Apare Drosselmeyer  care nu este doar nașul lui Fritz și Clara  – el se transformă într-un adevărat magician. La un simplu gest al mînii lui totul în jur învie: pereții se dau în lături. Treptat, jucăriile prind viață și încep a crește. Subit își face apariția din toate părțile o armată întreagă de șoareci conduși de regele lor și se apropie de fată. Ea, înfricoșată, îi gonește. Păpușile sunt agitate și speriate. Atunci se trezește Spărgătorul de nuci care, datorită ingeniozității și vitejiei sale, alături de soldații de plumb, se luptă cu șoarecii. Bătălia nu e deloc ușoară și Spărgătorul pare să cedeze. Clara  intervine cu o lumînare aprinsă, pe care o aruncă și reușește să învingă armata de șoareci. Cîmpul de luptă rămîne pustiu. Spărgătorul de nuci stă întins jos fără suflare. Clara și păpușile îi sar în ajutor. Dar iată că se întîmplă o minune ... În fața lui Clara , păpușa - Spărgător de nuci se transformă într-un prinț frumos. El se apropie de ea. Clara  și prietenii săi se pomenesc sub bolta cerului înstelat, lîngă Pomul de Crăciun. Fulgii de nea se rotesc într-un dans feeric.Clara și prințul așezați într-o luntre magică, pornesc spre steaua miraculoasă din vîrful pomului. Prietenii îi însoțesc.

ACTUL II

Clara și Prințul plutesc în luntrea magică prin împărăția verde a Pomului de Crăciun. Împreună cu ei călătoresc și prietenii lor. Tot mai aproape este steaua miraculoasă. Visul este aproape realizat...

Pe neprins de veste ei sunt atacați din nou de Regele Șoarecilor cu armata sa. Prințul se avîntă din nou în luptă. Toți urmăresc speriați lupta. Prințul răpune dușmanul.

Prietenii sărbătoresc victoria. Păpușile dansează. Lumînările sclipesc tot mai mult, Pomul învie. Șoarecii răi sunt învinși! În sfârșit, Clara si Prințul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăția dulciurilor. Prințul-spărgător povestește Zînei dulciurilor și suitei acesteia întîmplarea, subliniind intervenția curajoasă a Clarei împotriva regelui șoarecilor. Tînăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez etc. Clara  și Prințul execută un briliant pas-de-deux, apoi toată suflarea se angrenează în marele Vals al florilor din final.

Ce păcat că totul a fost doar un vis!

A trecut Noaptea de Crăciun, iar odată cu ea și cele mai frumoase iluzii... Clara , care trăise un vis de poveste, stă acasă lîngă Pomul de Crăciun, iar în brațe ține păpușa – Spărgătorul de nuci.

 

Compania  "St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’

  Este creata de Andrei  Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski .

Absolvent al Academiei de Balet Vaganova din Rusia , Andrei Batalov  este pe scena de mai mult de 20 de ani. In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ‘’Mussorgsky ‘’ din Sankt-Petersburg iar doi ani mai târziu, devine Prim solist al Teatrului Mariinski.

  El aparține unei rase rare de dansatori virtuosi cu o extraordinara tehnică care-i permite a fi in rand  cu  dansatori  legendari de balet  din trecut și prezent ca  Vestris și Nijinsky , Baryshnikov și Julio Bocca. El deține o colecție unică de premii de la diferite concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la Paris (1997). El a câștigat premiul 2 la Concursul Internațional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).

In repertoriu la Mihailovski (1992-1994) și Mariinsky Teatre (din 1994), Batalov executa  roluri principale in  urmatoarele balete : "Cavalerie halt", "La Sylphide", "Le Corsaire", "Don Quijote", "La Bayadere" "Manon", "Scheherazade", "Romeo și Julieta", etc.

La  Royal Ballet danez (2000-2002), Repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi: Printul Siegfried ( "Lacul lebedelor"), Albert ( "Giselle") și balete contemporane de Peter Martins si

 Kevin O 'Dale .

Batalov colaboreaza  cu cei mai buni dansatori ai Teatrului Mariinsky - Altynay Asylmuratova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Elvira Tarasova precum și cu legenda 1960-1970 Nadejda Pavlova (Bolshoi Theatre). În calitate de director artistic al companiei, Andrei Batalov intenționează să urmeze marile tradiții ale baletului rus lasate  de marii maestri ai trecutului - Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Astăzi Batalov nu numai că dansează el însuși, dar, de asemenea, învață pe alții - din 2010 el este un coregraf al Teatrului Mihailovski. Printre absolvenții săi, de exemplu, renumitul Leonid Sarafanov. Și, în 2014, a deschis la Sankt-Petersburg, Teatrul de balet clasic, la care a devenit director artistic.

 

BALETUL  CLASIC  din  ST.PETERSBURG A. BATALOV este o companie tânără și dinamică, în mod clar educata  în cea mai bună tradiție rusească.

Stele  ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva - Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko- Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii , Ucraina sunt solistii principali ai companiei   iar corpul de balet  este de înaltă clasă.

Compania de Balet intruneste 50 de artiști profesioniști , absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și  ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina, care sunt conduse de către maeștri de balet mari, foști dansatori emeriti.

Repertoriul companiei ‘’St.Petersburg Classical Ballet’’imbina capodopere ale baletului classic cum ar fi : "Lacul lebedelor", "Spărgătorul de nuci" și "Frumoasa din pădurea adormită" de P.Ceaikovski, "Chopiniane" "Giselle"  de A.Adam, "Les Sylphides" de Michel Fokine ,  "Don Quijote", "Paquita" de L. Minkus si coregrafia contemporană - Alexei Miroshnichenko, Emil Faski și altele.

‘’St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ este mândra de artiștii săi, care, prin talentul și creativitatea lor, garanteaza succesul companiei, artiștii avand un nivel artistic mare.

 Decorul si costumele sunt create de maestrii in arta teatrala si sunt magnifice.

BALETUL CLASIC DIN ST.PETERSBURG A. BATALOV a efectuat turnee in Japonia, Spania, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Cehia. In toamna sunt invitati in turneu in SUA.

Limbajul artei este universal și etern. Este o limbă care n-are nevoie de traducere, care poartă peste tot armonia și creativitatea.

Ora de incepere:20,00

Pret bilet: 120 si 150 lei

 

vezi toate spectacolele