SPARGATORUL DE NUCI





SAINT PETERSBURG CLASSICAL BALLET

 

SPARGATORUL DE NUCI

Balet in 2 acte

 

  

         Libretul: Marius Petipa, dupã versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spãrgãtorul de nuci și regele șoarecilor’’

Muzica :  P.I.Ceaikovski

Coregrafia: Marius Petipa , Vasily Vainonen

Scenografia: Evgeniy Gurenco

Director artistic: Andrei Batalov 

CLARA:  Olga Golitsa

PRINTUL:  Denis Nedak

Premiera mondialã: 06 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din St.Petersburg.

www.batalov-ballet.ru

"Spãrgãtorul de nuci" are un loc aparte printre lucrãrile ulterioare de Ceaikovski; Acesta se aflã în afarã de tradiția genului de balet, unde a aplicat imagini muzicale novatoare.

In diferite versiuni numele personajului principal  este Clara sau  Marie. 

 

ACTUL I

Acþiunea se desfãºoarã într-un mic orãºel din Germania. În casa domnului Stahlbaum domneºte atmosfera de sãrbãtoare din ajunul Crãciunului. Pãrinþii fac ultimele retuºuri la pomul de iarnã, aºezînd lîngã el cadourile pentru copii. Se aprind beculeþele ºi se deschide uºa. Clara și Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna în camerã. Îi urmeazã verii ºi veriºoarele cu pãrinþii lor. Copiii se aºeazã în rînd ºi încep un marº voios.

Dupã dansul adulþilor vine ºi unchiul Drosselmeyer, care este nașul micuților Fritz ºi Clara

Acesta este aºteptat cu nerãbdare, cãci le aduce copiilor, de fiecare datã, surprize neobiºnuite. Nu-i va dezamãgi nici acum. El le-a pregãtit un cadou nemaipomenit, un Spãrgãtor de nuci, o pãpuºã nostimã care cu uºurinþã sparge nucile. La început copiii se bucurã, apoi încep sã se certe din cauza cadourilor. Fritz câștigã disputa, iar Clara izbucnește în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dã fetei Spãrgãtorul de nuci. Fritz îl azvîrle rîzînd ºi îl stricã, în timp ce Clara îl consoleazã. Între timp s-a fãcut tîrziu. Mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara își ia rãmas bun de la Spãrgãtorul "bolnav" ºi copii se duc la culcare.

Dupã puþin timp Marie se întoarce în camera festivã. Adoarme în fotoliu ºi astfel evenimentele acestei seri continuã.

În lumina lunii, pomul de Crãciun, devine tot mai mare, ocupînd o mare parte a camerei. Aici domneºte o atmosferã fantasticã ºi misterioasã. Apare Drosselmeyer  care nu este doar naºul lui Fritz și Clara  – el se transformã într-un adevãrat magician. La un simplu gest al mînii lui totul în jur învie: pereþii se dau în lãturi. Treptat, jucãriile prind viaþã ºi încep a creºte. Subit îºi face apariþia din toate pãrþile o armatã întreagã de ºoareci conduºi de regele lor ºi se apropie de fatã. Ea, înfricoºatã, îi goneºte. Pãpuºile sunt agitate ºi speriate. Atunci se trezeºte Spãrgãtorul de nuci care, datoritã ingeniozitãþii ºi vitejiei sale, alãturi de soldaþii de plumb, se luptã cu ºoarecii. Bãtãlia nu e deloc uºoarã ºi Spãrgãtorul pare sã cedeze. Clara  intervine cu o lumînare aprinsã, pe care o aruncã ºi reuºeºte sã învingã armata de ºoareci. Cîmpul de luptã rãmîne pustiu. Spãrgãtorul de nuci stã întins jos fãrã suflare. Clara și pãpușile îi sar în ajutor. Dar iatã cã se întîmplã o minune ... În faþa lui Clara , pãpușa - Spãrgãtor de nuci se transformã într-un prinþ frumos. El se apropie de ea. Clara  și prietenii sãi se pomenesc sub bolta cerului înstelat, lîngã Pomul de Crãciun. Fulgii de nea se rotesc într-un dans feeric.Clara ºi prinþul aºezaþi într-o luntre magicã, pornesc spre steaua miraculoasã din vîrful pomului. Prietenii îi însoþesc.

ACTUL II

Clara ºi Prințul plutesc în luntrea magicã prin împãrãþia verde a Pomului de Crãciun. Împreunã cu ei cãlãtoresc ºi prietenii lor. Tot mai aproape este steaua miraculoasã. Visul este aproape realizat...

Pe neprins de veste ei sunt atacaþi din nou de Regele ªoarecilor cu armata sa. Prinþul se avîntã din nou în luptã. Toþi urmãresc speriaþi lupta. Prinþul rãpune duºmanul.

Prietenii sãrbãtoresc victoria. Pãpuºile danseazã. Lumînãrile sclipesc tot mai mult, Pomul învie. ªoarecii rãi sunt învinºi! În sfârșit, Clara si Prințul ajung la Castelul trandafirilor din Împãrãþia dulciurilor. Prinþul-spãrgãtor povesteºte Zînei dulciurilor ºi suitei acesteia întîmplarea, subliniind intervenþia curajoasã a Clarei împotriva regelui șoarecilor. Tînãra pereche este cinstitã cum se cuvine de întreaga curte împãrãteascã. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez etc. Clara  ºi Prinþul executã un briliant pas-de-deux, apoi toatã suflarea se angreneazã în marele Vals al florilor din final.

Ce pãcat cã totul a fost doar un vis!

A trecut Noaptea de Crãciun, iar odatã cu ea ºi cele mai frumoase iluzii... Clara , care trãise un vis de poveste, stã acasã lîngã Pomul de Crãciun, iar în braþe þine pãpuºa – Spãrgãtorul de nuci.

 

Compania  "St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’

  Este creata de Andrei  Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski .

Absolvent al Academiei de Balet Vaganova din Rusia , Andrei Batalov  este pe scena de mai mult de 20 de ani. In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ‘’Mussorgsky ‘’ din Sankt-Petersburg iar doi ani mai târziu, devine Prim solist al Teatrului Mariinski.

  El aparține unei rase rare de dansatori virtuosi cu o extraordinara tehnicã care-i permite a fi in rand  cu  dansatori  legendari de balet  din trecut și prezent ca  Vestris și Nijinsky , Baryshnikov și Julio Bocca. El deține o colecție unicã de premii de la diferite concursuri internaționale de balet . A fost câștigãtor a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la Paris (1997). El a câștigat premiul 2 la Concursul Internațional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).

In repertoriu la Mihailovski (1992-1994) și Mariinsky Teatre (din 1994), Batalov executa  roluri principale in  urmatoarele balete : "Cavalerie halt", "La Sylphide", "Le Corsaire", "Don Quijote", "La Bayadere" "Manon", "Scheherazade", "Romeo și Julieta", etc.

La  Royal Ballet danez (2000-2002), Repertoriul sãu a inclus roluri clasice principale, cum ar fi: Printul Siegfried ( "Lacul lebedelor"), Albert ( "Giselle") și balete contemporane de Peter Martins si

 Kevin O 'Dale .

Batalov colaboreaza  cu cei mai buni dansatori ai Teatrului Mariinsky - Altynay Asylmuratova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Elvira Tarasova precum și cu legenda 1960-1970 Nadejda Pavlova (Bolshoi Theatre). În calitate de director artistic al companiei, Andrei Batalov intenționeazã sã urmeze marile tradiții ale baletului rus lasate  de marii maestri ai trecutului - Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Astãzi Batalov nu numai cã danseazã el însuși, dar, de asemenea, învațã pe alții - din 2010 el este un coregraf al Teatrului Mihailovski. Printre absolvenții sãi, de exemplu, renumitul Leonid Sarafanov. Și, în 2014, a deschis la Sankt-Petersburg, Teatrul de balet clasic, la care a devenit director artistic.

 

BALETUL  CLASIC  din  ST.PETERSBURG A. BATALOV este o companie tânãrã și dinamicã, în mod clar educata  în cea mai bunã tradiție ruseascã.

Stele  ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva - Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko- Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii , Ucraina sunt solistii principali ai companiei   iar corpul de balet  este de înaltã clasã.

Compania de Balet intruneste 50 de artiști profesioniști , absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și  ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina, care sunt conduse de cãtre maeștri de balet mari, foști dansatori emeriti.

Repertoriul companiei ‘’St.Petersburg Classical Ballet’’imbina capodopere ale baletului classic cum ar fi : "Lacul lebedelor", "Spãrgãtorul de nuci" și "Frumoasa din pãdurea adormitã" de P.Ceaikovski, "Chopiniane" "Giselle"  de A.Adam, "Les Sylphides" de Michel Fokine ,  "Don Quijote", "Paquita" de L. Minkus si coregrafia contemporanã - Alexei Miroshnichenko, Emil Faski și altele.

‘’St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ este mândra de artiștii sãi, care, prin talentul și creativitatea lor, garanteaza succesul companiei, artiștii avand un nivel artistic mare.

 Decorul si costumele sunt create de maestrii in arta teatrala si sunt magnifice.

BALETUL CLASIC DIN ST.PETERSBURG A. BATALOV a efectuat turnee in Japonia, Spania, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Cehia. In toamna sunt invitati in turneu in SUA.

Limbajul artei este universal ºi etern. Este o limbã care n-are nevoie de traducere, care poartã peste tot armonia ºi creativitatea.

Ora de incepere:20,00

Pret bilet: 120 si 150 lei

 

vezi toate spectacolele